KOLEDAR DOGODKOV

NAJ GORIJO SRCA, NE NARAVA

Ogenj je uničil več kot 3.600 hektarjev goriškega in komenskega Krasa. Najhujši požar v zgodovini Slovenije je razdejal naravo in hudo zarezal v naš vsakdan. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da pokrajina in vasi okrevajo. Pri zagonu novega življenja lahko pomagate s sodelovanjem na posebnih dogodkih in v akcijah SKUPAJ ZA KRAS. Srca se polnijo, ko dajemo, ne le ko prejemamo.

Sajenje dreves

Gozdovi so za naš planet neprecenljivi, saj so zelena pljuča, blažijo negativne posledice podnebnih sprememb, poleg tega pa predstavljajo dom za številne živalske vrste, preprečujejo erozijo in degradacijo tal ...  Zato je v našem skupnem interesu, da jih po požaru v čim večji meri obnovimo in jim povrnemo prvotno funkcijo.

Prva akcija sajenja sadik gozdnih dreves na pogorelem Krasu bo potekala v soboto, 26. novembra 2022, ko se bomo ob 9. uri zbrali pri Pomniku miru na Cerju.

Zaradi boljše organizacije dogodka so obvezne prijave.

Udeležence bo uvodoma nagovoril župan Občine Miren - Kostanjevica, Mauricij Humar, v nadaljevanju pa bodo strokovnjaki iz Zavoda za gozdove Slovenije predstavili potek akcije in navodila za delo. Saditev sadik gozdnega drevja bo predvidoma potekala do 14. ure.

Priporočamo primerna oblačila in obutev, udeleženci naj s seboj prinesejo orodje in opremo (rokavice, lopata, kramp, rovnica, motika, vedro, zaščitna očala …).

Organizatorji dogodka bomo poskrbeli za sadike, topel obrok in pijačo. V primeru slabega vremena bo akcija pogozdovanja prestavljena za en teden na 3. december 2022. Vsi prijavljeni udeleženci bodo o tem pravočasno obveščeni.

Majca za Kras

Beseda HVALA je kratka, a nosi našo veliko hvaležnost. Ponovili jo bomo še tisočkrat. V trajen spomin in zahvalo vsem, ki so nam v času požara stali ob strani, je nastal projekt »Majca za Kras« .

Naroči majco

Dražba

Akcija Skupaj za Kras ni povezala le vseh nas ter slovenskih in evropskih gasilcev, ampak tudi mnogo športnikov, umetnikov, glasbenikov, vinarjev in oblikovalcev.

Za dobrodelno dražbo so podarili izdelke, na katere so posebej ponosni. Oglejte si jih in sodelujte v odprti dražbi. Naj z vašo pomočjo iz pogorišča zraste novo življenje. Z nakupom izbranega predmeta dobite trajen spomin na vaš prispevek k obnovi pogorelega Krasa. Hvala vsem, ki ste z donacijo prispevali k skupni akciji obnove naravne in kulturne krajine na goriškem in komenskem Krasu.

KATEGORIJE IZDELKOV

Poleg sodelovanja na dobrodelni dražbi lahko pomagate tudi z donacijo na račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse, SI56 34000-1021587583, namen KRAS ali preko SMS-a KRAS5 (5 €) in KRAS10 (10 €) na številko 1919.

DOBRODELNI KONCERT

Na pobudo slovenskih glasbenikov in drugih dobrotnikov se bo vseslovenska akcija SKUPAJ ZA KRAS. NAJ GORIJO SRCA, NE NARAVA, zaključila z dobrodelnim koncertom.

29. septembra 2022 se bo v dvorani kotalkališča v Renčah odvil dobrodelni koncert v družbi slovenskih in italijanskih glasbenikov, ki ga bo v živo predvajala RTV Slovenija. Med koncertom bomo poleg vklopov številnih znanih osebnosti in donatorjev spremljali požrtvovalne prizore naših gasilcev iz prvih bojnih črt z ognjem. Posebej se bomo zahvalili predstavnikom vseh reševalnih skupin, od gasilcev do vojske, policije, civilne zaščite, zdravstvenega osebja in drugih prostovoljcev. Med celotnim koncertom se bo zaključila dobrodelna dražba, hkrati bo mogoče pomagati s prispevkom na transakcijski račun in prek sms sporočila. Lepo vabljeni, da se pridružite glasbenikom in vsem Slovencem, ki so in bodo skupaj zadihali za Kras. Ob zaključku koncerta bomo razglasili končno vsoto donacij, zbranih za obnovo pogorelega Krasa.  

29. 9. 2022 20.00

Dobrodelni koncert SKUPAJ ZA KRAS. Sodeluje preko 20 slovenskih glasbenikov in zborov, med njimi:

Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Nuša Derenda, Tinkara Kovač, Anika Horvat, Eva Boto, Lea Sirk, Slavko Ivančić, Tatjana Mihelj, Marko Vuksanović, Damjana Golavšek, Tjaša Fajdiga, Paola Rossato, Mojca Rusjan, Vokalni trio Le Dive, Klapa Semikantá, Romantico Acustico, Big band NOVA ter združeni otroški in mladinski pevski zbori OŠ Miren, PŠ Bilje in PŠ Kostanjevica.

Lokacija: Dvorana kotalkališča v Renčah, prostovoljni prispevki za obnovo Krasa. Predvajanje v živo RTV Slovenia.

DOBRODELNE PRIREDITVE

7. - 9. 10. 2022

CACIB Dog Show - Mednarodno lepotno tekmovanje psov

Več o dogodku.

14. - 16. 10. 2022

GRAVEL KRAS, tridnevna kolesarsko-tekaška prireditev, start in cilj pred Pomnikom miru na Cerju, del prijavnine bo namenjen obnovi pogorelega Krasa. Organizator Kolesarsko društvo DEŠFLEŠ. Več o dogodku.

3. 9. 2022 20.00

Simfonični koncert ZVOKI MIRU, Orkester Friuli Venezia Giulia, dirigent Paolo Paroni, solsitka Veronika Brecelj na violini.

Lokacija: Pomnik miru, prostovoljni prispevki za obnovo Krasa

Več informacij na www.mirenkras.si.

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji